Liberté, Egalité, Fraternité

Per molts murs o fronteres naturals que existeixin, procediments burocràtics o impediments legals perquè les persones no puguin expressar la màxima expressió de llibertat, sempre hi haurà valors que sobrepassaran aquestes traves. Els castells amb els seus valors indestructibles van acompanyar als Picapolls 300km més enllà de la Gavarresa sobrepassant els Pirineus fins a Pamiers (Ariège, França).

L’ajuntament de Pamiers i fills d’exiliats establerts allà, van abraçar i mimar fins a l’últim segon als morats tot aquest cap de setmana passat. El poble que vol esdevenir ciutat, superant els 17.000 habitants, capital industrial, per sota de l’administrativa què és Foix, no oblidarà el pas dels Picapolls pel departament de l’Ariège.

Dissabte al migdia van marxar els morats amunt, seguint el curs del Llobregat, foradant el Cadí per arribar a Puigcerdà, i buscant Bourgmadame per foradar Puymorens. Aix-Les Termes va ser la parada de rigor per seguir cap a Tarascon, Foix i arribar Pamiers.

Tota la colla va anar resseguint carrers fins al rovell de l’ou, per plantar el seu campament. Els Picapolls van anar agafant posicions després del primer mos a sòl francès, el festival d’estiu amb diferents concerts programats es van anar allargant fins a mitjanit.

L’endemà, diumenge, el son i la ressaca es van trencar abans de les vuit, la colla va esmorzar i passejar per la plaça on s’actuaria per la tarda.

La família francesa de Cal Putxet, provinents d’Artés, exiliats de la República, va acollir el dinar amb els Picapolls, el parlament de l’amfitrió abans i després de dos pilars va fer emocionar a la colla. I després, espontàniament, sense predir-ho, va sorgir una mostra de cultura popular catalana on només va faltar el foc, sardanes i bastons van fer agafar gana.

La plaça de la república esperava per primera vegada una actuació castellera, per la colla també era la primera actuació en solitari per aconseguir 3 castells de 6. Una altra prova de foc pels novells castellers, calor, dia i horari no habitual, lluny de casa i forasters.

Aquesta colla, per això no deixa de sorprendre’s a ella mateixa, el primer p4 de dol per les víctimes de Niça, va ser trencat pels propis aplaudiments del públic francès abans que l’enxaneta coronés el cel.

El següent castell en primera ronda va mostrar una rigidesa insultant, aquell 3d6 apunta cap a un pis més, i així ho va exigir el cap de colla en descarregar, canteu el què fareu! La claca francesa embogia a cada moment.

Un 4d6 a continuació va tornar a fer exaltar el nombrós públic, abans que l’enxaneta arribés a l’alçada d’acotxador, el personal arrencava a aplaudir i cridar. La colla es creixia cada cop més.

I en tercera ronda un 3d6p treballat i descarregat per acabar de fer arribar a l’èxtasi a la Plaça de la República.

Dos p4 i després pilarets de canalla per tancar un gran cap de setmana a la France.

Crit de guerra de les puces, records mutus i parlaments per acomiadar una gran festa i un gran cap de setmana. La tornada era imminent com l’enyorança de tornar a casa.

Un altre país veí espera els Picapolls a la pròxima sortida, i aquesta vegada serà el país dels coprínceps, Andorra acollirà als morats el cap de setmana del 30 de Juliol.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s