Calderins

Segurament molts dels Picapolls que van ser a la plaça de l’església de Calders havien pujat una i una altre vegada per aquell seguit de sinuoses corbes que separen els dos pobles de la Gavarresa. Conquerint plaça rera plaça, els morats van plantar la Primera Diada dels Picapolls a Calders, un poble que tot i que ara pertany al Moianès, divisa el curs de la Gavarresa des de l’altiplà.

Amb uns companys d’altura com els Nyerros de la Plana i els Castellers d’Andorra, tothom estava disposat a fer la millor actuació possible malgrat la foscor que s’acostava des de la nostra estimada vall. Així doncs, després d’uns minuts d’espera per les quatre gotes caigudes, les tres colles enfilaren amunt amb els pilars d’entrada. El terra ja estava sec, els Calderins a punt de solfa, i els Picapolls demostrant força tot fent 2 pilars de 4 al costat dels convidats.

Els Picapolls no deixen de sorprendre a la claca, que coneguda o desconeguda sempre s’acaba rendint al seu ímpetu i a la seva simpatia. Així, aferrant-se als seus somnis, el segon 5d6 dels de la Gavarresa s’alçava al costat de l’espadat campanar de l’església de Calders. En aquesta primera ronda els Castellers d’Andorra van fer un 3d6, i els Nyerros de la Plana un 3d6 amb pilar executat amb molta solvència.

La segona ronda va començar amb un 4d6 amb pilar dels Picapolls, un castell que no es portava a plaça des de la primera diada a Manresa, i tot i que els segons van quadrar el tronc sobre la pinya, els castell va ser descarregat amb comoditat. Tant Nyerros com Castellers d’Andorra es van voler afegir a la festa i van descarregar un 2d6 i un 4d6 respectivament.

Els Picapolls havien de posar la cirereta al seu pastís, i el 3d6 amb pilar va arrodonir la millor actuació dels morats en la seva curta però intensa història. Per la seva banda, els del Principat van cloure la tercera ronda amb un sòlid 3d6 amb pilar, mentre que els de la Plana van completar-la amb un 4d6. Per cloure la festa babejant i mirant un pilar de 5 de Nyerros, el vanet dels Picapolls posava el llacet a la primera Diada dels Picapolls, una diada de collita pròpia que ha nascut per recórrer tots els pobles de la Gavarresa.

Com la tempesta que vindria mentre sopàvem a plaça, els Picapolls van embogir en tots els sentits. Teca, mam i rauxa passats per aigua van acompanyar una nit que es va allargar pels temps dels temps, això sí, amb l’ajuda dels S’Temple Bar que es van encarregar que la festa no defallís.

Amb alguns castellers emulant a en Toni Manero a Saturday Night Fever, els Picapolls encaraven ja el final de temporada. Un punt i seguit que tindrà lloc a la Festa de la Verema del Bages la setmana vinent, i que servirà per deixar reposar el Picapoll dins la bota, esperant després de l’hivern els nous brots de la colla.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s