Batecs de Bateig

Hi ha places que amb el pas del temps queden abandonades i oblidades del seu esplendor. La Plaça Faura com la van conèixer els forasters – la Plaça Nova de tota la vida pels Artesencs – ja havia començat a treure’s la pols l’any passat i acabaria lluint en una data tan assenyalada com la del bateig.

La riera de camises dibuixava la cercavila de les tres colles. Els padrins, els Xicots de Vilafranca i Salats de Súria, formaven un aiguabarreig que va desembocar a la plaça agafant una tonalitat diferenciadora, la del color morat, que es veia arreu. L’estrena de camisa era un altre dels trets assenyalats de la tarda.

La diada va començar amb els coneguts pilars d’entrada i tot seguit la colla ja s’afanyava a muntar la pinya del 3d6 amb pilar de la primera ronda. Els canvis al tronc del pilar no van fer recordar aquell tant treballat a Manlleu i la colla ja esperava, amb tensió continguda, el ball de posicions pel desitjat 5d6.

       BateigPicapolls 001       BateigPicapolls 002

Després del 2d6 dels Salats i del 4d7 carregat de Xicots va arribar el moment de la veritat. El cap de pinyes, amb el cartipàs aixecat, assenyalava les posicions girant la mà com la busca d’un rellotge. Les cares de concentració de la pinya i del tronc parlaven per si soles davant del repte que comportava aquest primer 5d6.

Amb la pinya tancada, el toc de castells, les terces amunt i els dosos col·locats, l’enxaneta va fer l’aleta al tres abans que l’acotxador estigués totalment col·locat a la torre. Llavors, el pas de l’enxaneta cap a la torre ja va ser un pur tràmit. Per la seva solidesa, semblava que aquell castell havia estat fet a plaça amb anterioritat.

BateigPicapolls 003     BateigPicapolls 004

No cal tibar de tòpics per imaginar el què va passar llavors: els segons encara sobre la pinya embogien botant sobre els baixos, les franges de color lila pintades a la cara s’esborraven amb les llàgrimes i el crit de guerra reivindicatiu ja ressonava per tota la plaça: “Diguin el què diguin, jo sóc Picapoll”.

BateigPicapolls 008

Els Xicots va anar esmorteint l’eufòria amb un 3d7 seguit d’un 4d6 de Salats que va conduir cap a la tercera ronda, on els Picapolls començaven desmuntant la pinya del 4d6 que semblava massa obert pels segons. La rectificació va ser bona i el castell, que ben aviat apunta a un pis més, va ser descarregat amb solvència.

BateigPicapolls 005     BateigPicapolls 006

Xicots tancava la diada amb un 2d6 i els Salats amb un 3d6 amb pilar. La demostració de força i consolidació com a colla va arribar amb els 4 pilars de 4 simultanis dels Picapolls.

BateigPicapolls 007

Ara la plaça la dibuixen el terra que aguantava els castells, l’aigua que mullava les estrenes als pisos, el foc de les emocions i l’aire que feia volar els cabells perduts per les esbojarrades promeses prèvies al bateig. 

La voluntat de fer comprendre a tots i totes el què s’ha aconseguit a plaça només es pot comprendre vivint-ho. És per això que aprofitem aquest post per donar les gràcies als nostres padrins i a totes les comissions i persones que han empès perquè tot això arribés a ser possible.

Gràcies de tot cor i, si encara no ho has fet, Picapollitza’t! 

BateigPicapolls 009

Anuncis

2 pensaments sobre “Batecs de Bateig

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s